Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 213.779, бројот на оздравени пациенти е 197.998, на починати е 7.492, а бројот на активни случаи изнесува 8.289.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 93446, Активни 3845

Куманово 12812, Активни 273

Тетово 11282, Активни 138

Прилеп 10089, Активни 421

Битола 8488, Активни 673

Гостивар 8059, Активни 35

Велес 7240, Активни 357

Кавадарци 6860, Активни 301

Штип 6534, Активни 202

Охрид 6395, Активни 274

Струмица 6062, Активни 155

Кичево 4216, Активни 87

Кочани 3953, Активни 204

Струга 3893, Активни 60

Гевгелија 2770, Активни 148

Неготино 2546, Активни 77

Свети Николе 2097, Активни 75

Крива Паланка 1858, Активни 130

Ресен 1717, Активни 103

Радовиш 1705, Активни 72

Дебар 1454, Активни 0

Берово 1401, Активни 95

Делчево 1351, Активни 141

Виница 1140, Активни 38

Пробиштип 1107, Активни 36

Валандово 919, Активни 52

Кратово 753, Активни 57

Богданци 638, Активни 37

Демир Хисар 598, Активни 85

Крушево 576, Активни 24

Македонски Брод 488, Активни 8

Демир Капија 421, Активни 7

Македонска Каменица 405, Активни 64

Пехчево 347, Активни 14

Дојран 159, Активни 1