Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 300.398, бројот на оздравени пациенти е 289.064, на починати е 9.104 а бројот на активни случаи изнесува 2.230.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 140264, Активни 1258
Куманово 16339, Активни 101
Битола 14389, Активни 120
Прилеп 13701, Активни 125
Тетово 13367, Активни 74
Кавадарци 10227, Активни 82
Велес 9542, Активни 99
Гостивар 9472, Активни 31
Охрид 8547, Активни 37
Штип 7925, Активни 24
Струмица 7920, Активни 15
Кичево 5459, Активни 37
Кочани 4990, Активни 14
Струга 4659, Активни 20
Гевгелија 4293, Активни 34
Неготино 3623, Активни 19
Ресен 2618, Активни 38
Свети Николе 2606, Активни 4
Радовиш 2485, Активни 13
Крива Паланка 2387, Активни 14
Делчево 1900, Активни 0
Дебар 1650, Активни 10
Берово 1631, Активни 5
Валандово 1461, Активни 4
Виница 1354, Активни 8
Пробиштип 1259, Активни 4
Богданци 1005, Активни 5
Кратово 943, Активни 10
Крушево 910, Активни 3
Демир Хисар 817, Активни 10
Македонски Брод 731, Активни 3
Демир Капија 582, Активни 5
Македонска Каменица 521, Активни 3
Пехчево 482, Активни 1
Дојран 339, Активни 0