Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 307.142, бројот на оздравени пациенти е 296.373, на починати е 9.234, а бројот на активни случаи изнесува 1.535

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 144160, Активни 824

Куманово 16578, Активни 34

Битола 14920, Активни 167

Прилеп 14044, Активни 83

Тетово 13425, Активни 17

Кавадарци 10547, Активни 74

Велес 9698, Активни 22

Гостивар 9544, Активни 13

Охрид 8785, Активни 79

Струмица 8018, Активни 25

Штип 7983, Активни 15

Кичево 5582, Активни 31

Кочани 5060, Активни 13

Струга 4703, Активни 13

Гевгелија 4385, Активни 23

Неготино 3662, Активни 5

Ресен 2692, Активни 17

Свети Николе 2619, Активни 6

Радовиш 2517, Активни 8

Крива Паланка 2412, Активни 6

Делчево 1959, Активни 23

Дебар 1673, Активни 4

Берово 1639, Активни 2

Валандово 1479, Активни 3

Виница 1383, Активни 6

Пробиштип 1266, Активни 3

Богданци 1018, Активни 1

Кратово 961, Активни 3

Крушево 927, Активни 10

Демир Хисар 825, Активни 0

Македонски Брод 736, Активни 1

Демир Капија 588, Активни 2

Македонска Каменица 524, Активни 1

Пехчево 486, Активни 1

Дојран 344, Активни 0