Досега во Македонија се направени вкупно 2.177.967 тестирања на КОВИД-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 343.722, бројот на оздравени пациенти е 333.833, на починати е 9.554 а бројот на активни случаи изнесува 335.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје      162018, Активни 237

Куманово    18243, Активни    13

Битола      17970, Активни    21

Прилеп      15532, Активни    28

Тетово      14476, Активни    4

Кавадарци   12089, Активни    2

Велес 10810, Активни    5

Охрид 10319, Активни    7

Гостивар    10275, Активни    0

Струмица    8781, Активни     0

Штип  8766, Активни     8

Кичево      6075, Активни     1

Кочани      5544, Активни     0

Струга      5173, Активни     1

Гевгелија   4882, Активни     0

Неготино    4148, Активни     2

Ресен 3031, Активни     1

Радовиш     2836, Активни     1

Свети Николе      2795, Активни     0

Крива Паланка     2660  0

Делчево     2183, Активни     0

Берово      1875, Активни     0

Дебар 1812, Активни     0

Валандово   1600, Активни     0

Виница      1478, Активни     0

Пробиштип   1299, Активни     0

Кратово     1131, Активни     1

Богданци    1101, Активни     0

Крушево     1039, Активни     1

Демир Хисар 929, Активни      0

Македонски Брод   801, Активни      2

Демир Капија      628, Активни      0

Македонска Каменица     534, Активни      0

Пехчево     519, Активни      0

Дојран      370, Активни      0