Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 342.615, бројот на оздравени пациенти е 332.710, на починати е 9.531, а бројот на активни случаи изнесува 374.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 161223, Активни 230

Куманово 18199, Активни 15

Битола 17910, Активни 21

Прилеп 15476, Активни 19

Тетово 14453, Активни 9

Кавадарци 12073, Активни 15

Велес 10794, Активни 19

Охрид 10302, Активни 10

Гостивар 10274, Активни 1

Струмица 8774, Активни 0

Штип 8747, Активни 9

Кичево 6069, Активни 6

Кочани 5544, Активни 0

Струга 5171, Активни 0

Гевгелија 4875, Активни 2

Неготино 4137, Активни 5

Ресен 3029, Активни 7

Радовиш 2834, Активни 2

Свети Николе 2793, Активни 0

Крива Паланка 2660, Активни 1

Делчево 2183, Активни 0

Берово 1872, Активни 1

Дебар 1812, Активни 0

Валандово 1600, Активни 0

Виница 1477, Активни 0

Пробиштип 1299, Активни 0

Кратово 1121, Активни 2

Богданци 1100, Активни 0

Крушево 1037, Активни 0

Демир Хисар 929, Активни 0

Македонски Брод 798, Активни 0

Демир Капија 628, Активни 0

Македонска Каменица 534, Активни 0

Пехчево 518, Активни 0

Дојран 370, Активни 0