Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 162.457 бројката на оздравени пациенти е 150.960, на починати е 5.560, а бројот на активни случаи изнесува 5.937.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 70938, Активни 2001
Куманово 9310, Активни 363
Тетово 8628, Активни 1172
Прилеп 8385, Активни 51
Битола 6453, Активни 124
Гостивар 6116, Активни 820
Велес 5535, Активни 55
Кавадарци 5216, Активни 50
Охрид 5176, Активни 155
Штип 5020, Активни 52
Струмица 4393, Активни 249
Струга 3116, Активни 131
Кичево 2951, Активни 330
Кочани 2844, Активни 42
Гевгелија 2200, Активни 3
Неготино 2188, Активни 4
Свети Николе 1546, Активни 18
Ресен 1268, Активни 34
Крива Паланка 1232, Активни 5
Радовиш 1201, Активни 34
Дебар 1088, Активни 123
Берово 1065, Активни 27
Делчево 985, Активни 11
Виница 909, Активни 21
Пробиштип 793, Активни 4
Валандово 689, Активни 19
Богданци 494, Активни 0
Крушево 490, Активни 0
Демир Хисар 402, Активни 2
Демир Капија 399, Активни 3
Македонски Брод 383, Активни 23
Кратово 379, Активни 2
Пехчево 282, Активни 7
Македонска Каменица 250, Активни 1
Дојран 133, Активни 1