Ракот на јајници е многу опасен и се смета за тивок убиец. Има потешкотии навреме да биде откриен со испитувања, па затоа треба да внимавате на здравјето и ако ги имате овие симптоми да одите веднаш на лекар. Најчесто го има кај жени пред менопауза, но во последно време загрижива и бројот на жени со тумор на јајници од 30 до 40 години.

Ако имате постојана надуеност на стомакот, која трае повеќе од три седмици веднаш обратете се на лекар. Симптомите се исто така и ако имате болка во дониот дел на стомакот и карлицата која е константна.

Брзо чувство на ситост и губење на апетитот, како и често мокрење се четири главни симптоми кои не треба да ги занемарите никако.