Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 228.540, бројот на оздравени пациенти е 213.722, на починати е 8.000, а бројот на активни случаи изнесува 6.818.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 101168, Активни 3869
Куманово 13225, Активни 138
Тетово 11468, Активни 76
Прилеп 11014, Активни 404
Битола 9619, Активни 544
Гостивар 8108, Активни 34
Велес 7579, Активни 137
Кавадарци 7572, Активни 241
Охрид 6935, Активни 268
Штип 6821, Активни 105
Струмица 6381, Активни 162
Кичево 4361, Активни 77
Кочани 4138, Активни 52
Струга 3962, Активни 40
Гевгелија 3016, Активни 126
Неготино 2676, Активни 60
Свети Николе 2164, Активни 22
Крива Паланка 1984, Активни 39
Ресен 1934, Активни 113
Радовиш 1844, Активни 52
Берово 1484, Активни 8
Делчево 1487, Активни 37
Дебар 1461, Активни 3
Виница 1183, Активни 5
Пробиштип 1153, Активни 13
Валандово 1070, Активни 63
Кратово 791, Активни 3
Богданци 705, Активни 37
Демир Хисар 659, Активни 23
Крушево 618, Активни 18
Македонски Брод 552, Активни 32
Демир Капија 439, Активни 6
Македонска Каменица 430, Активни 6
Пехчево 361, Активни 2
Дојран 178, Активни 3