Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 206.077, бројот на оздравени пациенти е 190.806, на починати е 7.232, а бројот на активни случаи изнесува 8.039.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 90126, Активни 3738

Куманово 12495, Активни 429

Тетово 11130, Активни 200

Прилеп 9682, Активни 387

Гостивар 8022, Активни 35

Битола 7770, Активни 489

Велес 6967, Активни 368

Кавадарци 6485, Активни 334

Штип 6327, Активни 271

Охрид 6224, Активни 213

Струмица 5942, Активни 100

Кичево 4159, Активни 114

Струга 3853, Активни 47

Кочани 3700, Активни 227

Гевгелија 2623, Активни 122

Неготино 2446, Активни 89

Свети Николе 2049, Активни 85

Крива Паланка 1734, Активни 178

Радовиш 1632, Активни 63

Ресен 1614, Активни 60

Дебар 1453, Активни 3

Берово 1291, Активни 61

Делчево 1214, Активни 76

Виница 1104, Активни 38

Пробиштип 1068, Активни 74

Валандово 868, Активни 24

Кратово 678, Активни 46

Богданци 600, Активни 24

Крушево 561, Активни 24

Демир Хисар 517, Активни 53

Македонски Брод 482, Активни 7

Демир Капија 410, Активни 1

Македонска Каменица 374, Активни 48

Пехчево 325, Активни 3

Дојран 152, Активни 8