Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 193.846 бројката на оздравени пациенти е 176.278, на починати е 6.783, а бројот на активни случаи изнесува 10.785.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 84467, Активни 5194

Куманово 11620, Активни 949

Тетово 10857, Активни 837

Прилеп 9114, Активни 282

Гостивар 7964, Активни 407

Битола 7150, Активни 242

Велес 6339, Активни 338

Охрид 6002, Активни 300

Кавадарци 5992, Активни 197

Штип 5814, Активни 242

Струмица 5776, Активни 234

Кичево 3997, Активни 351

Струга 3803, Активни 107

Кочани 3322, Активни 165

Гевгелија 2444, Активни 90

Неготино 2323, Активни 33

Свети Николе 1925, Активни 107

Ресен 1546, Активни 74

Радовиш 1538, Активни 74

Крива Паланка 1473, Активни 107

Дебар 1451, Активни 66

Берово 1214, Активни 20

Делчево 1127, Активни 61

Виница 1049, Активни 49

Пробиштип 931, Активни 38

Валандово 825, Активни 17

Кратово 595, Активни 63

Богданци 558, Активни 23

Крушево 529, Активни 20

Македонски Брод 474, Активни 29

Демир Хисар 451, Активни 33

Демир Капија 411, Активни 4

Пехчево 314, Активни 4

Македонска Каменица 311, Активни 27

Дојран 140, Активни 1